Villa Emma

Mario Mazzer Architects

 

Villa Emma melts the rigour of a "Stazzu", the local rural buildings, with the modern house principles of open floor plans and connection between outdoor and indoor spaces. It recalls the Sardinian rural house both in the simple rectangular shape with pitched roof and the interior distribution with bedrooms on the longest side. This house plays poetically with the sky and the land. The hand-cut granite stones on the ground floor plunge into the natural landscape while the sliding glass doors on the first floor reflect the sky and when completely open tranform the house into a terrace. The client's desire was to have a retreat where he, his wife and their two kids could catch up on family time. To fulfil this desire openness was sought in all aspects of the design, to the external and nature and internally, amongst the living spaces for the family by creating visual connections. As the client’s desire was to have a house where his family could spend time in every season of the year we focused on the environment by creating a passive house. Interior decor is characterized by pure lines and mostly dark but warm tones. We captured the expressive potential of materials by creating new finishings for different spaces and uses. Both the design process and the execution phases have been caracherized by the use of technology with a creative and experimental approach, the search for maniacal precision and highly specialized craftsmanship.

Website Menu