Victor Hugo Eco-district

Ameller Dubois

 

In the South of Paris, the Victor Hugo Eco District was born from the dynamic driven by The Grand Paris Express involving the creation of 200 km new metro lines and 68 stations set to link the various areas of Metropolitan Paris.

Near the new Bagneux Station, the project occupies a strategic position. The main challenge in its development has therefore been as much a reflection on its urban, architectural and sustainable functions as a reflection on the mix of activities it hosts (348 dwellings, cultural, medical, business, leisure facilities) to create a “whole” rich of its various components.

To achieve this, we have opened a perspective through the thickness of the block creating a natural and efficient link between the new station and the existing neighboring districts. On its South, the “Ba” tower rises from the ground, becoming a landmark of the city entrance. Linked by a glass footpath on the side to the common basement houses that hosts in a 4 m glass wall the various activities. On this base, careful work on tiered planted terraces takes to the two other housing towers at the north and east ends.

These, each specifically treated by a set of random horizontal strata for one, by the wearing of a mantilla cut out of a vertical fault for the other, complete this game of contrasts and complementarity. The composition creates a ventilated Skyline offering numerous visual openings and forms of vegetalization underlining the buildings and offering a green continuity guaranteeing biodiversity.

Website Menu