The Edge

Dub Architects

 

The Edge, a 10 storey office building, built on a single 15m wide lot, features one of Canada’s largest solar walls. Its 560 photovoltaic panels provide 80% of the building’s electrical load. The design incorporates both insulated triple-glazed and quadruple-glazed systems. The open floor plates are naturally lit by comfortable north windows, requiring no blinds and little artificial light during most of the year. The building features large thermally-separated balconies and solar screens to control sunlight.
 
The development contains private educational facilities throughout seven floors, and private office space on the top two levels. The ground floor engages the street with changing pop-up uses. Eighteen underground parking spaces are accessed through the condominium apartment parkade next door, eliminating the need for a disruptive ramp at ground level.
 
The solar wall provides sustainable benefit, saving 26 tonnes of CO2 from entering the atmosphere annually. With a payback period of only 5-8 years, the solar wall is highly feasible from a financial point of view.
 
The flexible interior floor plate accommodates open planning for up to 10 enclosed offices along the north wall. Minimalist interiors kept construction costs very low. Heat pumps and lighting serviced from the dropped ceiling along the core allow for an unobstructed exposed concrete ceiling, convenient for demising. Air ducts are supplied along the beams and electrical floor outlets are served by ducts within the poured concrete floor.
 
 Size:
 56,500 sqft
 5,250 sqm
 
 Construction cost:
 $15.5 million (CAD)
 £8.96 million (GBP)
 
 Completion date:
 November 2018 

Website Menu