Sankt Kjelds Square and Bryggervangen

SLA

 

City of Copenhagen (client), HOFOR (client), NIRAS (engineer), Viatrafik (traffic), Jens Rørbech (consultant), Ebbe Dalsgaard (contractor)

Sankt Kjelds Square and Bryggervangen is the City of Copenhagen’s new landmark for blue green climate adaptation - and the city’s largest and greenest cloudburst project to date. The combined climate adaptation and urban space project answers the client brief by transforming grey, anonymous and heavily trafficked infrastructure to a fully climate-adapted and biodiverse green ‘lung’ with an abundance of social opportunities in the middle of a residential area.

The project significantly improves the well-being of citizens, the city environment as well as ecology. Through its nature-based design, the project increases the neighborhood’s biodiversity, climate adapts the area, reduces noise- and air pollution, increases health and quality of life for local citizens as well as reduces the urban heat island effect.

The 34,900 square meters project - that is part of the ‘Climate District’ initiative - shows how effective protection against cloudbursts can go hand in hand with green and recreational urban spaces that reduce traffic and strengthen biodiversity. Here, the rainwater is handled on the surface and becomes a resource giving life to plants and trees rather than simply ending up in overflowing sewers.

The result is new city nature - with 586 new trees of 48 local species - that is aesthetic and functional, biodiverse and sustainable, green and blue, climate adaptable, and creates a sense of community. A lush city nature that gives the Copenhageners a strong aesthetic feeling of nature right on their doorstep.

The project was completed on 5 January 2019.

Website Menu