Rolling Stock Yard

Squire & Partners

 

Rolling Stock Yard is a new workspace development in King’s Cross designed as a contemporary response to its industrial setting, providing 57,000sqft of office space for creative small to medium sized businesses.

The design concept draws on the area north of King’s Cross St Pancras, historically characterised by the machinations of transport, freight and industry, and now an emerging creative quarter. Converging railway lines and shipping containers are referenced in the nine storey building, expressed as stacked elements with a black profiled steel structure emulating railway tracks running horizontally across the façades.

Within this horizontal grid, full-height glazing is softened by a layer of vertical solid oak sleepers and sinusoidal perforated metal screens to offer privacy and shade during daylight hours, and emit a diffused glow at night. Internally, an industrial palette of exposed concrete, blackened steel and perforated aluminium is balanced by timber-lined recesses for the reception and café.

Unifying the space is a grey poured resin floor with inlaid track patterns, which define routes to the reception, lifts and café. The café has additional space at mezzanine level, connected by a folding metal stair, behind which a large-scale commissioned painting provides a playful backdrop. Office spaces benefit from natural light on three or four sides, with openable windows for natural cross-ventilation.

Exposed concrete continues the industrial aesthetic, and circulation is marked with a backlit perforated metal screen. A 140sqm terrace is created on the upper level, and 300sqm of roof space is planted and contains 120 solar panels.

Client - Newmark Properties LLP Squire & Partners - Architecture and interior design Mammal Design - Branding and wayfinding Contractor - Volker Fitzpatrick Project Manager - Rougemont Structural Engineer - Davies Maguire M&E Engineer - Atelier Ten

Website Menu