Qingxi Culture and History Museum in Sangzhou

The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University

 

Located in Yunanshangang, Sangzhou Town, Ninghai County, Zhejiang, the project is positioned as a small cultural and tourism building that features a visitor center, an exhibition space and an experience center of Sangzhou Town’s culture and history. 

The base is built on a beautiful terraced field, close to mountains and rivers. Based on the overall natural environment, the exterior space of the building integrates with nature and surroundings in design language. Its silhouette takes cues from the original terraced fields, making the building well blend with environment. And the rooftop is designed to be covered with crops, just like the terrace fields nearby. The indoor spatial design is consistent with the external shape. Irregular walls and staggered rooftops render every space unique and delicate, like different trails in the countryside. Natural light is introduced through high windows or skylights into the walls and the ground, forming enjoyable views full of changes. .

Experienced stonemasons in the town were employed to select natural stones and construct the building, striving for presenting the most original features of terraced fields. Simple techniques and methods enable the entire building to be in line with natural environment both in texture and in appearance at close range. Detailed components are also meticulously created by craftsmen, such as the stone window frames and drips. Materials for the indoor spaces, including the fair-faced concrete roof, the white diatom mud wall, and the wood-colored doors and windows, are adopted to reflect the primitive feelings of the countryside.

Credited: Zhenling Wu, Jiachen Zhang, Ning Li, Yu Chen, Yu Fang, Weiling Wu

Website Menu