Millet Vinegar Museum

Zhang Hua Studio, Tianjin University Research Institute of Architectural Design & Urban Planning

 

The shape of the ancient history of vinegar and jars, cans and other containers gives designer the initial design inspiration. The overall shape of the building is a simple cube. The texture of the building facade is like a geological fault section, making the building grow out of the ground, while the grooves on the vertical surface are the marks of the buried ancient containers printed on the cube. The facade is decorated with concrete slabs made from waste materials. The Ammann tiling method not only reduces the construction difficulty, but also makes the splicing effect random and natural. Crack is a kind of embodiment of the vitality of nature, everywhere, cracked soil, plant veins, animal fur, and cell structure is composed of crack, ancient Chinese porcelain is also like to burn on the surface of the texture of crack. We also used this texture in the details of the building to express the integration of the building and the land. In the interior design of the building, the design concept of the utensils is also reflected everywhere. The "urn" recessed at the entrance forms a natural rain shed, which also forms a "visual focus" on the facade. Subsequently, the semi-spherical hall brings people into the wonderful space experience. Light shines through the dome into the interior, and the resulting shadow presents in the shapes of vinegar urn. As the time change, the resulting shadow varies in different shapes of vinegar urn, reflecting the exquisite design idea.

Website Menu