LR2 Residence

Montalba Architects

 

The LR2 House overlooks Pasadena and its adjacent mountains from its hillside perch. Located down-slope from the client’s primary residence, this new 4,200-square-foot guest house and office space is made up of several distinct living volumes and programs. In response to the client’s desire to retain a significant portion of the existing flat pad between adjacent slopes, the volumes are stacked to create a rotated series of rectangular masses abutting the hillside, each with its own take on indoor/outdoor space. Outdoor breezeways, porches, courtyards, covered walkways and an immense rooftop deck extend the reaches of the limited floor area to the natural chaparral and views beyond. The LR2 House serves as an extension of the primary residence and includes guest suites, a home office, gym, and theatre screening room, as well as abundant outdoor spaces, all taking in views of the surrounding hills and valley. LR2’s programmatic elements peel away from the primary group of building blocks and shift to follow the rough slope of the hillside terrain. The intended entry sequence flows with the landscape, guiding visitors along a reaching sidewalk that extends under the mass of the building. The compression of the resulting space offers a unique arrival experience incorporating the natural creek just beyond front door, which is nestled on the second floor.

Website Menu