Fuzhou Strait Culture and Art Centre

PES-Architects

 

The building shapes remind of ships in a harbor, referring to the ancient maritime silk-road history of Fuzhou. Ceramic material is used in different innovative ways in several key areas throughout the building design, strongly linked to the overall concept of the project, based on the location by the Taiwan Strait and, historically, in the context of the Maritime Silk Road trade connection between China and the rest of the world. The ceramic screens of the main façade are made of 42,250 ceramic louvres, covered with white glazing and featuring a lens shaped section, related to the form language used in the building, but also to maximize the shading capacity of the façade. Complex scripting tools were applied to determine the optimal angle and distance between the louvres. The roof is clad with pre-patinated zinc. The overall geometrical pattern was created using a second custom-developed script, coping with the double-curvature façade surface. While the distance of the straight main steel columns increases towards the top, diagonal (double-curved) secondary pipes are arrayed so that their center to center distance is exactly 1,80m over the whole façade surface, enabling the coverage of the entire façade geometry with only one single ceramic louver element. During evening time the interior bamboo wall creates a deep secondary façade layer behind the white ceramic screen. Besides cooling the entire building with river water, the shading exterior ceramic façade has been utilized as one of the main passive design measures for energy saving in the project.

Website Menu