Danxia World Heritage Gateway

West-line Studio

 

The tourist rest spot welcomes to the core scenic spot of the Unesco World Natural Heritage site in Chishui region, northern Guizhou province, a popular tourist attraction characterized by stunning red cliffs, peaks and streams. The building design is sensitive to the characteristics of the landscape and the local Danxia red stone makes it completely embedded into the surroundings. Materials come from river flooding: the project is located at the base of a mountain, from which the top originates a river. When torrential floods erupt, various sizes of Danxia stones are transported downstream by the river, collected by workers and easily cut thanks to their high-porosity. The tourist rest spot is located in a V-shaped canyon, 6m width at its narrowest point. On the northern side a twisted corridor responds to the stream’s dynamics. The building on the southern side is the most important: it is composed by a group of seven little stone boxes, which are characterized by a rainwater collecting system, light capture system and tree courtyards. The stone boxes include facilities like tourist reception hall, exhibition hall and tea hall, where local spring water is used to prepare the tea. The project aims to abstract the site characteristic features: the forest is symbolized by a dense assembly of stone pillars, the mountain by the undulating roof, while the relationship with water is brought in the project by a rainwater collection system. The colored light system, together with water and trees courtyards, aim to create a ritual space.

Website Menu