BaseCamp Lyngby

Lars Gitz Architects

 

Kim Clausen- constructing architect, Sanne Motzfeldt Bentzen- constructing architect, Mladen Stamenic- architect, Katrine Gulddahl- constructing architect.

Basecamp Lyngby is a socially interacting super structure and will function as a sustainable shared living community for 900 students, PhDs and senior citizens. It is a wish to give something back to the area by making the project accessible for the public, and in that way attract the local community in relation to social, economic and environmental aspects.

BaseCamp Lyngby’s organic structure is inspired by the surrounding green area and a desire to bring people closer to the nature and motivate them to interact with it and with one another. It is a social organism designed to be a catalyst for bringing people of all ages together for social interaction, as well as quiet immersion.

The architectural concept is about creating spaces that flow together unobstructed and provide intriguing experiences throughout the entire composition, from both the various inside court yards, as well as the outside landscape. Unexpected and surprising elements and views are fluently added to invite poetry and spirituality into the architecture.

The height slowly rises with its peek on the south-east, where it reveals stunning views over Lyngby and The Lyngby Lake, as well as over the unfolding sculptural composition itself. The project is highly sustainable and the structure is made of a single trapezoid shaped module. The module is repeated, turned 180 degrees and stacked in different heights in order to create the round organic shaped structure. This made it possible to construct the building without exceeding ordinary construction costs.

Website Menu