1 Triton Square

Arup Architecture

 

Due for completion in 2020, 1 Triton Square will be one of the most sustainable Headquarters in the country. The building will become an exemplar piece of Total Architecture where the multi-disciplinary team has challenged the status quo of conventional refurbishments to deliver an environmentally responsible, socially active building for its 4000 users. Consideration was given at the outset to maximising retention of both the existing structure and building fabric. This led to a proposal which evolved the original concept, reiterating the corner core placement; celebrating the floating façade screens as a primary part of each elevation; meticulous attention to interfaces between materials and consistency of proportion across all scales. By incorporating additional sustainable innovations, the building will produce 44% less carbon in construction and operation than a best practice new build alternative. This is a reduction of 57,000 tCO2e, equivalent to the carbon used to heat and power over 14,000 homes for a year. The pedestrian experience has been dramatically improved by creating a double height spaces beneath each floating façade screen. A series of carefully scaled portico windows and entrances form views into the varied mix of publicly accessible ground floor uses. 1 Triton Square will become a healthy workplace with exceptional amenity, daylight and social connectivity. The reconfigured atrium is designed to incorporate satellite atria, breakout space and stairs between floors to encourage movement and interaction. Five generous terraces at level six will have a variety of uses from rest and contemplation to events and sporting activities.

Website Menu