West Village

Chengdu, China by Jiakun Architects

 

Asia Pacific Regional Winner: Civic Buildings

About:

Location: 1 Basis North Rd, Qingyang District, Chengdu, Sichuan Province, China
Time: 01/2010 - 01/2015
Building Area: 135,552 m²
Site Area: 41,863 m²
Chief Architect: Liu Jiakun
Team: Yang Lei, JinHongduo, Liu Su, Yang Ying, CaiKefei, Hua Yi, Mao Weixi, Li Jing, Wen Feng, Lin Yihsuan, Wang Kailing, Luo Ming
Type: Cultural and Creative Complex

West Village is a maxi-courtyard that adopts an atypical design when compared to other commercial complexes in that its centrifugal layout encircles the entire block to maximize the inner area of sports and green like a park, echoing the form of a basin and encompassing a diverse public life. Smaller bamboo courtyards exist within bigger ones. They are open to the public and visitors are welcome to walk through freely. The spatial design carries on the ever-popular traditional leisure lifestyle under the shade of bamboo among locals in order to refresh their former collective memories. Its functional structure allows a miscellaneous forms of expression to utilize the customizable spaces at will, while the large scale of the courtyard harbours and displays a vernacular façade that encourages creativity of the vast public. An elevated runway tails along the silhouette of the courtyard all the way up to the rooftop and then back to the ground. This constant change of altitude activates a dynamic flow of energy within this architectural project and brings joggers and cyclists an unusual experience. West Village endows daily casual activities with a collective expression in a monumental scale. It becomes a paradise for the leisure activities of the neighbourhood and also brings abundant energy and enormous growing space for itself.


Why it won:

“I think as civic architecture it is on a really tremendous scale. It's going to have a significant impact on the city and its residents. When you look at it’s relations to contain garden spaces, the mix of uses within the building and the areas where it allows itself to lift off and be unexpectedly different, I think it's in a tradition of having a Cedric Price Fun Palace, but delivered in a very concrete and robust way.” Keb Garavito Bruhn

“It can come across as tough, but it’s really impressive isn’t it? That’s what’s kind of nice about it, it’s not overworked. It's so different from any of the other projects we’ve seen particularly in China, in that it’s more about the uses and creating a space, than it is about form or materials.” Simon Erridge

“Fascinating programming, it has the power to transform the neighbourhood.” Carmen Pereira

Website Menu