West Village

Chengdu, China / Jiakun Architects

 

Location: 1 Basis North Rd, Qingyang District, Chengdu, Sichuan Province, China
Time: 01/2010 - 01/2015
Building Area: 135,552 m²
Site Area: 41,863 m²
Chief Architect: Liu Jiakun
Team: Yang Lei, JinHongduo, Liu Su, Yang Ying, CaiKefei, Hua Yi, Mao Weixi, Li Jing, Wen Feng, Lin Yihsuan, Wang Kailing, Luo Ming
Type: Cultural and Creative Complex

West Village is a maxi-courtyard that adopts an atypical design when compared to other commercial complexes in that its centrifugal layout encircles the entire block to maximize the inner area of sports and green like a park, echoing the form of a basin and encompassing a diverse public life. Smaller bamboo courtyards exist within bigger ones. They are open to the public and visitors are welcome to walk through freely. The spatial design carries on the ever-popular traditional leisure lifestyle under the shade of bamboo among locals in order to refresh their former collective memories. Its functional structure allows a miscellaneous forms of expression to utilize the customizable spaces at will, while the large scale of the courtyard harbours and displays a vernacular façade that encourages creativity of the vast public. An elevated runway tails along the silhouette of the courtyard all the way up to the rooftop and then back to the ground. This constant change of altitude activates a dynamic flow of energy within this architectural project and brings joggers and cyclists an unusual experience. West Village endows daily casual activities with a collective expression in a monumental scale. It becomes a paradise for the leisure activities of the neighbourhood and also brings abundant energy and enormous growing space for itself.

Website Menu