Tongling Recluse

RSAA/Büro Ziyu Zhuang

 

Tongling Recluse is originally a normal dwelling in the mixed style of Huizhou and Yanjiang, which sits in a remote village in southern Anhui Province. Surrounded by weeds and shrubs, the existing house is situated on the top of the highest mountain in the village with badly damaged roofs and walls.

Hence, as for the plan layout, we considered adding one span in the west to reach one side of the rocky mountain, and another span in the south-north to form a wider space of living room; the curves were partly brought in the plan so as to separate an alienated imaginary space from the original projection profile; we increased the existing building into two levels, combined with the extensive imaginary space, so that an alternating spatial curved surface was formed. The traditional folding roof and streamline combined into one, which reflects Taoist culture "the three begets all things of the world" in China; seen from the aerial view, the black-tile-covered roof in the ancient village is both accordant and outstanding, while features of the interior environment shows from the outside for the first time.

The main internal space and the external gallery were shaped by the interlaced new and old walls, which made the previous damaged walls into indoor walls and interior partitions. Terrace, living room, dining room, kitchen, courtyard and bedroom lined up westwards according to the decrease of their privacy. 

During construction, the old bricks of the original wall were marked down with numbers and kept aside. After the new foundation and main steel structure had been completed, the marked old bricks were used to rebuild the wall. In this way, we responded to the local culture and the sustainable ecological concept.

Website Menu