The Walled - Tsingpu Yangzhou Retreat

Neri&Hu Design and Research Office

 

Situated in close proximity to Yangzhou's scenic Slender West Lake, the design brief for a 20-room boutique hotel called for the adaptive reuse of several of the old buildings by giving them new functions, while adding new buildings to accommodate the hotel's capacity needs. Neri&Hu's strategy to unify these scattered elements was to overlay a grid of walls and paths onto the site to tie the entire project together, resulting in multiple courtyard enclosures. The inspiration for the design originates with the vernacular Chinese courtyard house, which gives hierarchy to the spaces, frames views of the sky and earth, encapsulates landscape into architecture, and creates an overlap between interior and exterior.

Constructed entirely from reclaimed grey brick, the gridded walls' narrow interior passageway forces a long perspective, while light plays off the various brick patterns, enticing guests to venture ever deeper into the project. Within the walls, several of the courtyards are occupied by guest rooms and other shared amenities such as the reception, library, and restaurant. Hotel guests traverse the site using the walled pathways to discover their rooms. Once within, there is a clear separation between the building and the walls, a layering of privacy and a sliver of landscape for guests to enjoy. Other courtyards are unoccupied, pockets of lush garden to offer relief from the sense of enclosure. 

Journeying along the walls, guests can also ascend through openings above to gain privileged vantage points that look out across the gridded landscape and beyond to the surrounding lakes. With this project, Neri&Hu's ambition lies in utilizing a strong landscape element-the wall and courtyard-to unify a complex site and program, while the rustic materiality and layered spaces seek to redefine tradition with a modern architectural language.

Website Menu