The new Evjen school

Pir Ⅱ AS

 

The New Evjen school project in Orkanger (Norway) is an outcome of an architectural competition, which was won by Pir II in 2016. The main focus for the project has been combining playful architecture and reducing the environmental footprint of the building through careful material choice and minimizing energy demand. 

The new 1 800 sqm building will house 125 pupils and is characterised by a simple and efficient plan solution, where all functions are organized along a central atrium. Daylight has been an important aspect for the design of classrooms, which have access to daylight both from the external facade and the internal atrium. The good availability of daylight reduces energy use for lighting. The building also complies with passive house standard, which means very low heating demand during the long heating season in Norway. Together with efficient technical systems these strategies contribute to reducing energy demand of the building.

To avoid the significant environmental footprint linked to the use of concrete and steel, timber and wood-based materials were used in both the load-bearing structure as well as for external and internal cladding. Columns and beams are made of glue laminated timber and cross laminated timber (CLT) elements were used for bracing, elevator shaft walls and internal stair elements. 
To reduce the need for maintenance untreated local dense spruce cladding and charred wood cladding is used for the exterior cladding of the building. Colours have been used on some of the boards in a playful manner and the expression of the building changes as you go around the building.
Exposed CLT, as well as wooden cladding and plywood are used for the interior. Acoustic requirements are met by using perforated plywood and cement-bound wood wool in the ceilings, as well as mounting wooden cladding boards on the walls with gaps.

Website Menu