Stage of Forest

META-Project

 

Stage of Forest, issituated on a hillside between the forest and the slope. The site is surrounded by luscious greenery in summer and covered by an overwhelming white snow in winter.The location and triangle shape of the "stage" was only determined after precise examination of the site condition, to minimize the impact forthe existing vegetation and to maximize the view on the platform. 

As one descends from the mountain top, it rises slowly above the undulating landscape. The entire "stage" is like growing from the forest, and usingit'scharred cedar shingles (Shou-Sugi-Ban) cladding to form a dialogue with the mongolian oak forest and the surrounding mountains and valleys.

The building combined rough materiality with sensuous form. Seen from afar, the "stage" is a dark, free-floating monolith in the landscape. Come closer, the reflection on the charred cedar shingles becomes faintly perceptible - even turns silvery with the changing angle of sunlight. After one meandering through the forest boardwalk and standing in front of it, the chapped surface of the Shou-Sugi-Ban become tangible. When you finally arrive at the platform level, what suddenly opens up to you is a great panoramic view of the Songhua lake. All around you, the red cedar plank wall has been left untreated and is vivid in color shades, in contrast to the building's dark wood exterior. 

This entire procedure from overall perception to the authentic touch of woodis choreographed through a carefully plotted process, with a rich gradient of progressive formationof experience. That is realized by the architect's careful choice of material.

In this project,different treatment of wood isintroduced as medium between nature and people. The building is intended to stimulate people to explore their relationship with the nature, and itself also becomes part of the nature.

Website Menu