Mulan Weichang Vistor Centre

Zhang Hai'ao(HDD)

 

Mulan weichang is located in the north east of Hebei province, connected to inner Mongolia grassland, which is one of the most beautiful landscape on the earth. Our main goal is to blend the building into this vast nature seamlessly. The first is to be inspired by local architecture. The second is to use local material including old stone, used wooden beam and rattan. Together with surrounding micro landscape, the building could fit into the vast nature.

The most difficult part of the project is to create eternal relationship between grassland and the building. Many elements are taken from the traditional yurt building, for example: the pattern and the facade. Two big circles create the main living room, extending the traditional yurt layout. While the extended boxes become the semi-public space. 

the main core of the building is the double circled lobby, also served as an local library. The second floor provides the area for kids. The design concept of the main lobby is based on the yurt interior. In the future, it will also be the central library for the region.

The main structure of the building is steel framing, combining with triple layered low-e glass panel. The outside wooden frames become the shading system for the building. The connection of the wooden frame follow the tectonic principle. All the stone and wood come from the local area for the sustainable development. The construction method with prefabricated pieces could make sustainable development on the grassland.

In the future, local children could come here to read and play. In the future, this building become The Catcher in the Rye for this region. We hope different people with different faith could come here to play together, sharing different ideas to forge into a strong group.

Website Menu