Kaiser-Franz-Josef-Spital

Vienna, Germany / Nickl & Partner Architekten AG

 

Due to innumerable extensions and conversions, the once clearly organised pavilion hospital became a heterogeneous area of buildings and fragmented residual spaces.

A clear urban structure was developed for the tradition-steeped hospital as part of further consolidation and optimisation. It harmonises with the existing buildings and creates a legible relationship to the city. The pavilion is now linked. Roof gardens connect to form a park landscape that brings the quality of the outdoor space into the interior and is also usable by the entire district. 

The interplay of architectural spaces creates places for meeting and movement that convey a vibrant, positive attitude towards life. The modularity of the floor plan provides the hospital with space for future developments without destroying the basic structures.

Thanks to the modularity of the floor plan, the hospital obtains open space for future developments. A first step toward opening up the hospital to the city was achieved by removal of the wall along Triester Strasse. 

All the facilities in the over 100-year-old Gottfried von Preyer Children‘s Hospital move into the partially new building 2, which is equipped in accordance with the latest findings in children‘s and youth medicine.

The mother and child and operating centre also houses outpatient, ward and operation facilities. Expansive roof terraces invite both patients and visitors to linger. This centralisation helps to optimise processes and to eliminate paths between the individual buildings.

In addition to the spatial proximity of outpatient departments, this also guarantees a high level of safety and comfort for patients, who are housed in one and two-bed rooms.

All patient rooms are located on the exterior façade with optimal daylight and views. Interior courtyards separate the respective functional areas and provide the internal spaces and, most importantly, staff working spaces with ample daylight.

Website Menu