Jardins House

Drucker Arquitetos Associados

 

Located in an area of neighborhoods called Jardins, with single-family houses and green areas listed as heritage, this house has 550m² of built area divided into two levels, the ground and upper floors. The original land had a four-meter slope height in relation to the level of the street.
On the ground floor we have lodged garage, storehouses, technical facilities, part of services, and accesses through staircases. On the upper floor, the program was organized around a central courtyard, whose U-shape. This residence was conceived to promote personal renewal and wellbeing, through spaces where landscape and architecture meet to replenish and invigorate the spirit. Thus, the central courtyard has a contemplative vertical garden, trees with a small grassy area, and an overflowing swimming pool to promote a sense of water mirror that reflects this garden. This courtyard, together with the large sliding glass doorways of the two wings, and the twelve pivotal glass doors of the front facade, allow residents to have direct contact with the exterior and its green area.
Internally we have sought a dichotomy created by the walls of exposed slatted concrete and the lightness of the frames with large glass panels that open completely towards the vertical garden courtyard and towards the huge existing trees of the street and the environs. In order to accentuate the light coming from the large front room (east face), a structured set with glass metallic pergola on the roof, and equally transparent glass pivoting doors were designed. This arrangement has provided an unusual interaction with the treetops, which seem to invade the interior of this large concrete lounge.
The house could also count on rainwater reuse, solar energy capture, windows with heat treatment, polystyrene thermal insulation on the roof, digital lighting control, recycled wood, among other measures of green architecture.

Website Menu