Issa Megaron

PROARH

 

The Issa Megaron project is dealing with questions regarding the context of the site boundary, envisioned on the plot that is read as a ''void '', blank space- deception is that context is non -existent. The assignment was to design a house for a temporary family retreat on a site without infrastructure, at the same time completely satisfying the needs of the user . 
Given that the "genius loci" is not only the plot an island of Vis but actually Mediterranean, we conceive the house by the system of the Socrates Megaron, reinterpreting the ancient stone drywalls and creating a new rural man-made topography using simple construction technologies. 
The house is envisioned as a dug in volume, a residential pocket between the stretches of space forming walls, an artificial grotto, a memory of a primitive shelter. It consists of two levels - sleeping quarters/lounge on the first floor and downstairs open space dining/kitchen area opened to the covered and uncovered terraces and pool deck. All the bearing elements are made of reinforced concrete, which in the interior are also a finished look. 
The complete lack of infrastructure and general inaccessibility imply that self-sustainability is prerogative - natural cooling and ventilation, rainwater exploitation, solar panels, and other elaborate ways of exploiting natural resources, enabling the facility to function as a place for life and work. Sustainable design has shown to be the only solution for the completion of the project, that encompasses the plausibility of the project, minimal costs, satisfaction of all user needs, local government and urban plans as well as the architectural expression. 
The design that emerges from such conditions is unobtrusive, subtly, creates a symbiosis with the new/old stonewall topography.

Website Menu