Hubert Perrodo Building, St Peter's College, University of Oxford

Design Engine Architects

 

The Perrodo Project was a new scheme to make St Peter's College, University of Oxford a better place to study, teach and live by improving its public spaces. Design Engine's competition-winning scheme included the new 4-storey Hubert Perrodo Building within the remodeled Hannington and Chavasse Quads and comprises six new study bedrooms, a seminar room and a ground floor study and event space, as well as the refurbishment of the three existing seminar spaces in the listed Chavasse Building.

The new building is a three-storey pavilion with a set-back fourth storey. The height reflects the surrounding buildings: both the New Building and the Chavasse Building that define the Chavasse Quad. The arrangement of functions is intended to replicate those of Chavasse with communal spaces on the ground floor opening onto the re-landscaped quad with private study rooms above. 

This division in the use of spaces on different floors could present an incoherent façade but the 'veil' or screen applied to the facade helps unify it and give coherence to the different levels and uses. An open filligree of square section ceramic rods constitute the primary facade and make reference to the stone tracery evident in a number of existing buildings on site. The ceramic has a natural finish chosen to match the texture and tone of the stone. The ceramic is layered in front of a bronze coloured metal cladding which has been chosen to match the colour of the existing brick buildings.

Website Menu