Dorotheen Quartier

Behnisch Architekten, Stuttgart

 

The re-planning of the Dorotheen Quartier not only creates new areas for public use, it also offers a unique opportunity to reassess the relationship with the Karlsplatz arcade. This thoroughfare has, until now, always been perceived as the less important "back" of the site. With this project, which includes three mixed-use buildings with offices, small-scale retail and urban living, the highly valuable central city core is now infused with a new identity and vitality - complete with a broad range of user activities. 

The design broadens and divides the existing Sporerstraße into two squares and connects both to the lively town square in front of the Market Hall. A generous gateway and properly framed views assist in creating the opportunity for constant circulation between the existing sites and the new development.

The objective of the entire reorganization was to create an urban space in the city center with no 'rear sides' and in this manner to create a public realm that is instead flanked by a variety of equally attractive, high-quality frontages. New elements supplement the existing urban structure. The scale, form and configuration of the three new buildings aim to integrate themselves seamlessly into the city's existing and historic urban fabric and character. In this regard, the rooflines of such historic structures as the Markthalle, and the geometries and axes of the public plazas such as Karlsplatz have played an important role in informing the design of the Dorotheen Quartier ensemble.

In the city of Stuttgart, the unique topography of the 'city basin' has established a 'fifth facade' for each building: the roof. The 'roofscape' here has particular significance in a place where, from any vantage point, the roofs across the landscape always serve as icons identifying landmarks and destinations in the city.

Website Menu