Cavendish Laboratory, University of Cambridge

Jestico + Whiles

 

The Cavendish Laboratory, set to complete in 2021, will provide a new home for the Department of Physics at the University of Cambridge with a timeless building that incorporates open architecture and state-of-the-art technology. 

The 40,000m2 building, sited on the university's West Cambridge campus, includes teaching and research facilities, collaborative working areas, and a landscaped public plaza integrating it into the surroundings. 
A simple, elegant and coherent design resolves complex and conflicting considerations presented by the brief, maximising the area available for highly flexible research space.

To support the ever-expanding needs of the world-famous department, the multipurpose building includes laboratories, seminar rooms, two lecture theatres, offices, common rooms, and a central entrance to encourage communication between staff and students. 

The design responds specifically to technical challenges in the study of modern psychics such as vibrations and electromagnetic interference, allowing for an optimal scientific environment that supports both traditional teaching and the advancement of modern methods such as peer-to-peer and collaborative learning. 

The university's brief for a 'timeless' building was met by drawing inspiration from modernist buildings in the centre of Cambridge. The new Cavendish will be finished with a calm, contemporary façade constructed from reconstituted stone, engendering permanence and visual weight.

Our proposals for the new facility support the ground-breaking research into physics and cognate sciences that has been taking place at Cambridge for over 140 years, and will contribute to the university's wider development for West Cambridge.

Website Menu